Grundinformation

lördag 15 augusti 2015

Projekt 1, matta i glesrips - del ett

Varprips är en vävteknik där varpen vanligtvis ligger så tätt att inslaget helt och hållet döljs av varpen. Ofta har en ripsvävnad två eller flera färger i varpen, till exempel varannan varptråd vit och varannan svart. Rips vävs omväxlande med tjockt och tunt inslag i tuskaft vilket leder till att det blir en färgeffekter då mer av den ena varptråden kommer att synas.
För att väva rips krävs inte mer än två skaft och två trampor. Ett rutmönster kan skapas genom byte av varpordning och inslagsordning. Glesrips är en teknik som ibland används vid trasmattsvävning och trasinslaget får då olika färgton beroende på vilken färg på varpen som ligger på ovansidan.
Jag har i vävstolen uppsatt en varp i svart och naturvit mattvarp. Solvningen är gjord i spets på 32 skaft och skeden har 40 rör på 10 cm. Jag brukar tycka att varpen då hamnar lagom tätt för att ge önskad effekt. Varpen är skedad en tråd i varje rör.

Steg ett - konstruktion av mönster
Jag har redigerat ett traditionellt blommönster som jag med hjälp av vävprogrammet weave-point omvandlat till en så kallad liftplan. Två av skaften reserverar jag för vävning av ren tuskaft och har då 30 skaft kvar för själva mönstret.

Mönster som jag hittade på internet som blev min inspirationskälla.

Liftplan, utskriven på A3.
En liftplan motsvarar ungefär en kombination av trampuppknytning och trampordning. Varje vågrät rad med svarta och vita rutor motsvara ett inslag där den svarta rutan avgör om det skaftet kommer att höjas eller inte.

Steg 2 - överföring av mönster till programmeringskedja

Liftplanen behöver sedan föras över till programmeringskäppar som sätts samman i en kedja.

Programmeringskäppar
Varje svart ruta i liftplanen motsvarar en plastplopp.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar